KL SNC Banner top 1000x102px

KL SNC Banner side 450x1017px 004

KL SNC Banner side 450x1017px 004

5 ingrediencií súčasného vendingu

Umelá inteligencia nám onedlho pripraví už aj jedlo. Súčasné riešenia sú totiž už na pol ceste k tomu, aby nám obed navaril nie človek ale robot. Ani nemusíte vedieť, na čo presne máte chuť. Trendové predajné automaty majú dostatočne pestrú ponuku, s ktorou vyhovejú každému. Pozrite si päť oblastí, ktoré charakterizujú súčasný vending.

 

bianchivending v

 

Ingrediencia #1


Prvou a „prekvapujúcou“ je už spomenutá umelá inteligencia (AI), i keď tu by sme mohli polemizovať skôr o strojovom učení. Automaty v súčasnosti evidujú celú plejádu údajov a všemožné interakcie používateľov, ktoré zachytávajú pomocou pohybových senzorov, kamier, dotykových obrazoviek, čítačiek NFC a ďalších zariadení. Údaje sú potom vyhodnotené nielen z ohľadom na optimalizáciu ponúkaného sortimentu v reálnom čase, ale aj pre to, aby opakovane sa vracajúcemu zákazníkovi automaty ponúkli personalizované propagačné akcie a prípadne reklamu. Samozrejme, účelom je predovšetkým up-sell a/alebo cross-sell, teda, aby si zákazník kúpil viac. V praxi už automaty akceptujú okrem mincí a bankoviek aj všetky druhy bezkontaktných platieb, ApplePay, GooglePay a mnohé ďalšie riešenia, často v kombinácii s akceptáciou zľavových QR alebo čiarových kódov. Vďaka kombinácii AI a predplatených kariet dokážu automaty ešte lepšie personalizovať ponuku. No zároveň má používateľ pod kontrolou spotrebu, keďže vidí všetky nákupy v aplikácii.


Ingrediencia #2


Druhým z trendov sú automaty na horúce jedlá. Zvyčajne ponúkajú predpripravené alebo instantné jedlá, čím uspokojujú dopyt po teplom jedle uprostred rušného dňa. Zvyčajne majú rôzne funkcie predohrevu a ohrevu, vrátane mikrovlnného alebo parného ohrevu. Automaty na horúce jedlá v súčasnosti už dokážu ponúknuť rozmanitý výber pokrmov, napríklad práve pripravenú ryžu, rezance, sendviče, hamburgery, dokonca aj teplé snacky alebo pizzu. Špeciálne pizzo-maty sú dokonca zaujímavé tým, že si zákazník dokáže vyskladať pizzu z ponúkaných ingrediencií. Niektoré typy automatov dokážu ohrievať celé obedové boxy, pripravovať cestoviny, vyprážané kurčatá a iné lahôdky.


Automaty na horúce pokrmy slúžia ako rýchle riešenie aj pre spotrebiteľov, ktorí hľadajú teplé jedlo na cestách. Sú práve vhodným doplnkom čerpacích staníc alebo večierok so zmiešaným tovarom bez toho, aby bolo nutné zamestnať ďalší personál, ktorý by prihrieval jedlo. Napokon vendingové automaty sú dostupné 24 hodín denne a 7 dní v týždni, bez potreby personálu a pre rôzne skupiny spotrebiteľov s rôznym životný štýlom. V neskorých nočných hodinách to môžu byť mladí ľudia idúci z párty, v skorých ranných hodinách zasa tí, ktorí nastupujú na rannú smenu. Dopyt po tomto type vendingových automatov rastie v miestach s vysokou zaľudnenosťou, ako sú veľké kancelárske budovy a kampusy, nemocnice, školy, letiská, vlakové stanice, továrne, priemyselné a logistické areály a nákupné centrá.


S jedlom z automatu sú zvyčajne spojené predsudky, napríklad, že ide o produkty nízkej kvality, s množstvo „éčok“ a ťažko identifikovateľnou chuťou. Avšak súčasné technológie umožňujú uchovať predpripravené jedlo v primeranej kvalite až do jeho ohrevu a výdaja. Kórejská potravinárska spoločnosť Pulmuone dokonca tvrdí, že jedlo je v kvalite ako z reštaurácie.

 

Na veľtrhu CES 2024 predstavila ponuku šiestich kórejských jedál, ktoré pripravoval bezobslužný automat Chulchul Box Robot Chef. Aj v bežnej ponuke sú tri tradičné jedlá s rezancami (Tonkotsu Ramen, Jjambbong, Yukgaejang Noodles) a tri z ryže (Dak Gomtang, Naju Gomtang, Yukgaejang). Automat je schopný pripraviť tieto mrazené pokrmy do 90 sekúnd od zadania objednávky. V Kórei už automat funguje vďaka partnerstvu so startupom Yo-Kai express na diaľničných odpočívadlách a firma s ním plánuje uspieť aj v kampusoch vysokých škôl a podnikových jedálňach.

https://www.yokaiexpress.com/


Ingrediencia #3


Mimochodom ponuka rúr poháňaných umelou inteligenciou, inteligentných grilov a smart kokteilových strojov sa na veľtrhu spotrebnej elektroniky CES v Las Vegas za ostatné roky zásadne rozšírila. Tvrdí to aj redaktor portálu CNET David Watsky, ktorý skúšal aj automat Yo-Kai a s výslednou chuťou bol nadmieru spokojný. Sám priznáva, že ho často bavilo viac sledovať prípravu pokrmov automatmi, ako ich samotná konzumácia. Napríklad obrovský Ice Cream Robot, vyrobený pre kiná, zábavné parky a nákupné centrá, pripravoval točenú zmrzlinu počas CES 2024 z čerstvej vanilky, čokolády alebo pistácií, a to za menej ako dve minúty. Konzumentom umožnil vybrať si polevu a posýpku.

 

Podobný zážitok z prípravy majú návštevníci Stanice Nivy, kde kávu pripravuje slovenský robotický barista Rossum Cafe. Konzumenti si často netradičný automat natáčajú do smartfónov.


https://www.facebook.com/p/Rossum-cafe-100063636601677/


Podobný robotický barista doslova nazvaný „Coffee Barista Robot“ je aj v portfóliu firmy VLT Robotics.

 


Aj táto ingrediencia – nazvime ju prvok prekvapenia - patrí medzi dôvody, prečo ľudia a najmä deti radi využívajú automaty, aj keď by si mohli tovar kúpiť bežným spôsobom. Ide o novosť, netradičný koncept, jednoducho futuristické zariadenie, ktoré je možné intuitívne ovládať.


Ingrediencia #4


Štvrtou ingredienciou, ktorá je korením vendingu, je trh. Konkrétne dopyt na trhu. Ak sa pozrieme na globálny trh vendingových automatov, tak prvá trojica hráčov má na ňom 50%-ný podiel. Z pohľadu geografie sú hlavnými trhmi Ázia, Tichomorie a Európa. Spolu tvoria 60 % globálneho trhu. Okolo 55 % všetkých vendingových automatov sú tie nápojové. Čo sa týka umiestnenia, približne 30 % všetkých automatov na svete je na školách a v školských kampusoch. Z ďalších údajov agentúry 360 Market Updates vyplýva, že v roku 2020 mal trh vendingu hodnotu 1 571 miliónov USD (1450 €) a očakáva sa, že do konca roku 2027 sa takmer zdvojnásobí, na 2 884,6 milióna USD (2663,52 €).


Medzi najväčších globálnych výrobcov smart vendignových zariadení patria v abecednom poradí:


Automated Merchandising Systems (ASM Vending) https://amsvendors.com/ (ponúka napríklad automat na fyzické knihy, ktorý odporúča pre nákupné centrá, letiská alebo knižnice)


Azkoyen https://azkoyenvending.com/ (jednou z noviniek je ponuka MIA EASYMILK, teda lyofilizovaného mlieka, ktoré je možné bez problémov prepravovať, má dlhú trvanlivosť, ľahko sa prirpaví a zabezpečuje rovnakú kvalitu kávových nápojov.)


Bianchi Vending https://www.bianchivending.com/en/ (umožňuje pomocou nástroja Phygital Solutions takpovediac vyskladať vlastný vendingový stroj z rôznych modulov. Cieľom je konfigurovať stroje presne podľa požiadaviek zákazníkov.)


Crane Merchandising Systems Crane Merchandising Systems to CPI | CPI (cranepi.com) (firma sa venuje rôznym platobným systémom a samoobslužným pokladniciam. Čo sa týka vendingu, jednou z posledných noviniek je kávomat COTI s 21-palcovou obrazovkou a jednoduchým čistením, ktorý zvládne vlastné aj jednorazové poháre.)


Evoca Group https://www.evocagroup.com/en/home (talianska spoločnosť predstavila na veľtrhu Host novinky Necta Maestro, kávomat s originálnym riešením PureLatte a desaťšpirálový automat Necta Soprano.)


FAS International https://fas.it/en/snack-e-food/fas-excellence/ (Ostatnou novinku sú „obrnené automaty“. Ide o stroje s robustnou a odolnou konštrukciou, ktoré je možné inštalovať kdekoľvek bez obáv z krádeže alebo poškodenia.)

 

Fuji Electric https://www.fujielectric.com/products/food/can_pet_vending_machine/index.html (Zameriava sa na udržateľné riešenia napr. LED osvetlenie, hybridné tepelné čerpadlá, ale vending je len jednou z oblastí, ktorej sa firma venuje.)


Jofemar https://jofemar.com/en/ (Táto španielska spoločnosť sa venuje iba vendingu a aj v rámci vlastného výskumu a vývoja. Má na konte vyše 150 patentov. Na nedávnom veľtrhu Horeca v Aténach predstavili portfólio pre tento sektor, a síce sériu Vision: Esplus V8, Taos V8, Comboplus, Easycombo a G23.)


SandenVendo https://www.sandenvendo.it/en/ (Firma uviedla na trh automat G-Frozen, ktorý dokáže fungovať aj pri teplotách -25 stupňov Celzia, čo mu umožňuje skladovanie hotových jedál všetkého druhu, vrátane rastlinných alternatív a gurmánskych špecialít – ako tvrdí výrobca).


Seaga https://seaga.com/ (Jednou z posledných noviniek je nápojový automat The Prosper, ktorý má nový podávač s kontrolovanými vibráciami a unikátnou dvojitou podávacou plošinou. Vybavený je možnosťou prehrávača médií, ktorá zlepšuje zážitok z nákupu a slúži aj na prehrávanie reklám.)


Sielaff https://www.sielaff.cz/ (Nemecký Sielaff je jeden z najstarších producentov automatov v Európe, firma vznikla už v roku 1886 v Berlíne. Jednou z vlajkových lodí je automat na studené nápoje SILINE® GF, ktorý je vyrobený z matne lakovanej ocele s ozdobným panelom z nehrdzavejúcej ocele a s voliteľnými RGB svetelnými pásikmi.)


TCN Vending Machine https://www.tcnvend.com/ (Jeden z najväčších výrobcov na svete, ktorý exportuje do viac ako 150 krajín, len nedávno uviedol predajný automat, ktorý ponúka športový tovar. Aktuálne pre nadšencov tenisu, bedmintonu a golfu. Vybavený je 55-palcovou dynamickou reklamnou obrazovkou.)


Ingrediencia #5


Pochopiteľne medzi korporátne ciele vyššie uvedených firiem patrí dosiahnutie uhlíkovej neutrality a znižovanie dopadu podnikania na životné prostredie. Prakticky žiadnemu z výrobcov nechýba na oficiálnom webe tento záväzok alebo záložka ESG. S ingredienciou „udržateľnosti“ súvisí aj trend zdravšieho stravovania a dopyt po rozmanitejších chutiach a pestrosti ponuky z vendingových automatov. Predajné automaty už teraz ponúkajú bezlepkové alebo bezlaktózové potraviny, biopotraviny aj potraviny na rastlinnej báze. Niektoré ponúkajú výhradne takéto produkty.

 

Juraj Turzo

 

Zdroje: 

[CES 2024] Mega-bites: Robot chef whisks up Korean classics (joins.com)
I Tried Ice Cream, Stir Fry, Beer and Cocktails, all Made by Machines at CES '24 - CNET
Trends in Vending and Self-Service Industry for 2024 - Orain

 

Ilustračné foto: Bianchi vending

Video

Víťazom Visa Slovak Top Shop 2023 je čokoládovňa Lyra

Retail Podcast

Tomáš Török, BizBuilders: Čo musí urobiť online obchodník pre svoj rast?
Otvoriť na novej karte

RETAIL SLOVNÍK

retail slovnik bannerLexikón najpoužívanejších odborných pojmov a skratiek v oblasti retailu

PARTNERSKÉ MÉDIÁ

 

Retail News CZ

 

Packaging Herald

banner KW

 

www.zahradnymagazin.sk